De negentig jaar oude Acht van Chaam ondergaat een verjongingskuur. Met gratis entree, een korter parkoers, zichtbaardere Tourhelden en entertainment voor jong en oud wil het nieuwe bestuur vooral weer ouderwets veel mensen naar het dorp lokken. ,,Er zullen bussen gaan rijden van en naar de campings.”
Ellen de Roover, Gerben van Raak en Tjeerd Dudok stonden vorige zomer – uiteraard – langs de kant van de weg toen na twee jaar coronastilte de Acht van Chaam weer door hun dorp draaide. De drie misten iets. ,,Het was niet meer de Acht die we kenden uit onze jeugd”, zegt Van Raak. ,,Toen ging je óf voor de Acht óf na de Acht op vakantie. Nu zien we dat mensen het dorp juist verlaten op de dag van de koers.” Dudok knikt instemmend: ,,De toeschouwersaantallen lopen terug. Van een regionaal evenement dreigt de Acht een dorpsfeestje te worden. Het is het signaal dat er iets moet veranderen.”
De Roover: ,,We hadden het er samen al over gehad dat de Acht toe was aan vernieuwing. Het moet wel een dag blijven waarop er van ’s morgens tot ’s avonds wordt gekoerst, maar het moet ook veel meer een dagje uit worden voor jong en oud.”
De drie polsten voorzitter Ad Koijen en werden door hem met open armen ontvangen. ,,Na het overlijden van Theo van der Westerlaken en het stoppen van hoofd sponsoring Lisette de Jong waren we ook wel toe aan verjonging.”
Aan meer dan dat alleen zelfs. Zo schreef de tot vicevoorzitter benoemde Dudok een plan van aanpak met acht speerpunten, die de koers vooral meer toegankelijk moeten maken voor het publiek. ,,Het belangrijkste is om niet langer entree te heffen”, verduidelijkt hij. Een korter parkoers van 2,7 kilometer met de nodige terrassen en artiesten voor jong en oud, moet voor een verder aanzuigend effect zorgen.
De Acht stond vroeger bekend om de mensen die overal vanuit de voortuinen de koers volgden. Die sfeer hopen we terug te krijgen
Gerben van Raak
Dat laatste is een kolfje naar de hand van Van Raak, die in het dagelijks leven gespecialiseerd is in het aankleden van evenementen (event styling). ,,De Acht stond vroeger bekend om het feit dat mensen met familie en vrienden overal vanuit de voortuinen de koers volgden. Die sfeer hopen we terug te krijgen door de vele opritten die er aan het nieuwe parkoers liggen.”
Vrij onzichtbaar
In totaal zijn zes nieuwkomers tot het bestuur toegetreden. De Roover: ,,Het mooie is dat ze allemaal hun eigen knowhow meebrengen.” Van Raak: ,,Het komt erop neer dat we vooral meer reuring moeten brengen rond de koers.” Dudok: ,,We gaan nog altijd voor de winnaar van de Tour de France, maar het viel ons op dat de renners vrij onzichtbaar waren voor het publiek. Ook dat moet anders.”
In Chaam gaan ze er vanuit dat ze van de toprenners iets meer mogen verlangen dan handtekeningen uitdelen bij de start, het rijden van de rondjes en een eventuele podiumceremonie. Ze zijn er duur genoeg voor, weet ook Dudok.
Campings
Het roept de vraag op hoe Chaam de eindjes aan elkaar gaat knopen als er niet langer entree betaald hoeft te worden. Vorig jaar leverde de ticketverkoop volgens voorzitter Koijen nog een kleine 40.000 euro op. ,,Dat gat moet uiteindelijk opgevangen worden door méér toeschouwers die voor méér omzet zorgen”, antwoordt Van Raak.
Hij heeft ook al een idee waar veel van die toeschouwers vandaan gaan komen. ,,Van de campings hier in de omgeving. Ik kan me voorstellen dat die mensen in het verleden niet kwamen vanwege de entreeprijs. Nu gaan we ze een leuke dag bezorgen.” De Roover: ,,We zetten zelfs bussen in om ze af te halen en weer terug te brengen naar de camping.”
Koijen hoort het tevreden aan. ,,Dit wordt mijn laatste jaar als voorzitter. Daarna geef ik het stokje vol vertrouwen door aan Tjeerd.”