75 x Acht van Chaam

De befaamde Acht heeft door de jaren heen alle wereldtoppers op haar parcours mogen begroeten. Check de winnaars uit lang vervlogen tijden: Wout en Rinie Wagtmans, Wim van Est, Jo de Roo, Tino Tabak en Rik van Steenbergen. De sterren van TI Raleigh: Joop Zoetemelk, Johan van de Velde, Gerrie Knetemann en Jan Raas. Van recentere datum zijn Dekker, Boogerd, Knaven en Freire. Stuk voor stuk namen die klinken. En daarvoor loopt de ganse bevolking van Chaam uit. Het is dag en nacht feest in de cafés, op het plein, in de straten.

Hoe ontstond de Acht? De Acht in de oorlog! Volgens welke criteria kiest men de rondemiss? Het geloof! De Nacht! Het Feest! Dopingperikelen! De startgelden! Is de winnaar vooraf bekend? Het boek onthult feiten en toont verrassende beelden van museale kwaliteit.

In 1963 zag Berry van Oers tussen de benen van zijn vader door Jo de Roo de Acht van Chaam winnen. Sindsdien is hij verknocht aan het evenement, geboren en getogen in Chaam en al sinds 1991 betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse Acht.

Van Oers heeft diverse publicaties op zijn naam staan, met name als theoloog over de relaties tussen aanhangers van de grote wereldgodsdiensten en de multiculturele samenleving, maar ook over het plaatselijke verenigingsleven zoals de Harmonie, de Hofkapel, Carnaval, de Brandweer, het Chaamse dialect en uiteraard zijn geliefde Acht van Chaam.

In 2003 schreef hij het boek 65 x Acht van Chaam. Nu 75 x Acht van Chaam. Waarom? “Over de Acht van Chaam raak je nooit uitgeschreven”, zegt hij.

Een uitgave van Uitgeverij van bijzondere boeken Trichis Publishing Rotterdam en gedrukt door de Koninklijke Drukkerij en Uitgeverij Em de Jong bv Baarle-Nassau ISBN: 978 94 90 608 64 4 Uitgeverij TRICHIS PUBLISHING 180 blz. Full color. 200 foto’s. € 20,-

Te koop in de boekhandels van Nederland en België – Het Chaamsche Wapen Dorpsstraat Chaam – of te bestellen via info@8vanchaam.nl

RECENSIE DOOR BAS VAN EIJK – DIT IS KOERS

De Acht van Chaam is een heel mooie belevenis met een authentiek regionale insteek. Auteur Berry van Oers schrijft er enthousiast over. Niet gek als je al vijftig keer de Acht hebt meegemaakt, waarvan de laatste twintig jaar vanuit de organisatie. Fijne bijkomstigheid is dat de schrijver geen tegel ongelicht laat: Rondemissen, startgelden, uitkomst van de koers: alles wordt in geuren en kleuren uit de doeken gedaan.

Juist die openheid maakt dit boek ook interessant voor mensen die nog nooit bij de Acht van Chaam zijn geweest. Het is een blauwdruk van de geschiedenis van veel criteriums. Van 1933 tot 2013: 75 edities van de koers in 80 jaar. Van ruggengraat van het Nederlandse wielrennen naar showcase van Tour de France toppers, tot kermiskoers.

Alles komt voorbij, voorzien van geschiedkundige motivatie en informatie vanuit het binnenste van de organisatie. En eigenlijk begint de geschiedschrijving al in 1890.

Het boek is ingedeeld in dertig rondjes rond de kerk. Van “Ronde naar Acht” via “Startgelden” tot aan “Het geloof”. Korte hoofdstukken, nieuwerwetse goed leesbare opmaak en foto’s uit diverse al dan niet openbare archieven. Ik vind het een uitermate fijn boek, als naslagwerk over de Acht, maar ook als kijkje in de keuken van eender welk criterium.

Auteur: Berry van Oers

Uitgever: Trichis

Koop dit boek bij Het Chaamsche Wapen of bestel het via info@8vanchaam.nl

About Author

MarianMaakt