Acht van Chaam blijft erkend erfgoed

5 februari 2021

CHAAM – De plaatsing van de Acht van Chaam op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed van het Koninkrijk der Nederlanden is verlengd. Dat besloot het Kenniscentrum Erfgoed na evaluatie van de afgelopen jaren en beoordeling van de toekomstplannen van het Comité Acht van Chaam.

Zorgpunten

Als zorgpunten noemt het rapport de toenemende eisen voor het organiseren van evenementen en de impact van de coronamaatregelen op sponsoring. Ook het aantrekken van voldoende medewerkers om het evenement jaarlijks op poten te zetten is een aandachtspunt. Kansen ziet de organisatie in breedtesport en de combinatie van sport en entertainment waarmee een breed publiek wordt aangesproken.

Levende traditie sinds 1898

In 2014 werd de Acht van Chaam erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Belangrijk volgens het rapport is dat de Acht een levende traditie is die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Die traditie begon op 30 mei 1898 toen wielerclub Steeds Voorwaarts wedstrijden organiseerde met start en finish bij het gemeentehuis. Na een aantal jaren gingen die wedstrijden over een traject langs meerdere dorpen in de regio. Deze wedstrijden groeiden eind jaren twintig van de vorige eeuw uit tot de Ronde van Chaam.

Buitenlandse profs

In 1933 besloot de wielerclub deze jaarlijkse wedstrijd voortaan op Chaams grondgebied te organiseren. Spectaculair was de deelname van profs uit het buitenland. Dat was ongekend in die tijd en nog nooit in Nederland vertoond. De Acht staat op de inventaris van het erfgoed dan ook te boek als Nederlands oudste internationale wielerwedstrijd voor profs. –Berry van Oers