Museum

Het museum

Op zaterdagmiddag 24 maart 2012 is in Het Chaamsche Wapen aan de Dorpsstraat in Chaam het langverwachte museum van de Acht van Chaam geopend!

In het museum zijn unieke filmbeelden van Nederlands oudste wielersportevenement uit onder meer de jaren dertig van de vorige eeuw te zien. Ook kunnen we zien hoe de Acht onder militair toezicht van start ging tijdens de eerste jaren van de tweede wereldoorlog.

Daarnaast is er veel beeldmateriaal van de vedetten die sinds 1933 in Chaam aan het vertrek stonden, van Jacques Anquetil tot Lance Armstrong.

Ook de winnaars van Nederlands oudste wielersportevenement passeren de revue, van Thijs van Oers in 1933 (foto) tot Johnny Hoogerland in 2011.

Bijzonder is een collectie steendrukken van affiches uit de jaren vijftig en zestig.

In het nieuwe Acht-museum zullen ook diverse Acht-kadootjes te koop zijn zoals het boek ’65 x Acht van Chaam’, de DVD ‘Acht van Chaam’ en het boek ’75 x Acht van Chaam’.

Route & Contact

Het Acht van Chaam museum is gesitueerd in Café ’t Chaamsche Wapen. ’t Chaamsche Wapen bevindt zich midden in het dorp waar de rijders van de Acht van Chaam hun finish hebben. Het midden van de voordeur van het café was vroeger de finishlijn tijdens de Acht, nu is deze enkele meters opgeschoven.

Café ’t Chaamsche Wapen | Dorpsstraat 44-46 | 4861 AC Chaam

Voor of tijdens en na bezoek aan het Acht van Chaam museum kunt u gebruik maken van het terras of cafe (consumpties voor eigen rekening)

Voor vragen en inlichtingen met betrekking tot het Acht van Chaam museum en het maken van een bezoekafspraak kunt U zich wenden tot:

Dhr. Mart Verhees

Mobiel: 06-21813075 (bij geen gehoor: 06-21459074)

E-mail: verheespelkmans@kpnmail.nl

Openingstijden

Het museum is alleen op afspraak geopend: in het weekend en door de week (met uitzondering van maandag en vrijdag). Daarnaast is het Acht van Chaam museum geopend op bijzondere dagen (bijvoorbeeld tijdens de Acht van Chaam en de jaarmarkt), deze dagen worden tijdig bekend gemaakt op de website.

Voor de entreeprijs van twee euro per persoon kan men door de rijke historie van de Acht van Chaam ‘fietsen’. Belangstellenden kunnen dan door de foto- en archiefboeken bladeren.

Desgewenst kan een rondleiding gegeven worden om een en ander toe te lichten. Ook groepen en ouderen (bijvoorbeeld schoolklassen, familiedagen, bedrijfsuitjes, fietsclubs, andere sportverenigingen) kunnen er tegen een speciaal tarief terecht.

Uitgebreiden rondleiding: o.a. gebruik maken van het nodige leesmateriaal en oude filmfragmenten; kosten 5.00 euro p.p. ongeveer 90 min.

Korte rondleiding: 2.50 euro p.p ongeveer 30 min.