Rondemiss

Lieke den Dekker opnieuw rondemiss Acht van Chaam

Vorig jaar was Lieke den Dekker rondemiss van de Acht van Chaam. Voor het bestuur beviel de samenwerking erg goed en daarom besloten zij Lieke voor 2023 opnieuw te vragen als rondemiss van De Acht. Een interview met Lieke.

Je was vorig jaar ook rondemiss van de Acht van Chaam. Wat vind je ervan dat je opnieuw gevraagd bent om het gezicht van de Acht van Chaam te zijn?

Ik vond het erg leuk om opnieuw gevraagd te worden. Het voelde voor mij wederom als een hele eer en was een fijne bevestiging dat het vorig jaar goed bevallen is.

Wat zijn de hoogtepunten die je vorig jaar hebt meegemaakt als rondemiss?

De gehele dag was een hoogtepunt. Wat ik erg leuk vond, was het fotomoment met de profs bij de vrienden van de acht. De profs waren onderling wat aan het gekscheren en het was leuk om dat mee te krijgen. Ook hebben mijn begeleiders er mede voor gezorgd dat de gehele dag een hoogtepunt was, het was persoonlijk en creëerde ook tijd voor mijn vrienden en familie naast de taken die je als rondemiss hebt.

Kun je ons iets vertellen over de rol van een rondemiss en wat er allemaal bij komt kijken?

Als rondemiss ben je het visitekaartje. Je staat mensen te woord en deelt de prijzen uit. Waar je rekening mee moet houden is dat je vrijwel de gehele dag in de picture staat. Voor de Acht van Chaam zijn er al vele voorbereidingen. Je gaat bijvoorbeeld op pad voor je kleding. Wanneer de Acht van Chaam voor iets wordt uitgenodigd, bijvoorbeeld een programma, dan is er ook kans dat je als rondemiss mee mag. Dit was bij mij vorig jaar niet zo. Maar andere jaren wel.

Hoe bereid je je voor op de Acht van Chaam als rondemiss? Zijn er bepaalde taken of verantwoordelijkheden waar je extra aandacht aan besteedt?

Ik vind het prettig dat ik nu al een beetje weet wat mij te wachten staat. Dankzij de ervaring van vorig jaar ben ik nu dus ook al een beetje voorbereid. Over de gehele dag is er een draaiboek en word ik begeleid door 2 mensen. Zij loodsen mij de dag door en weten precies waar en wanneer ik verwacht word.

Wat vind je het leukste aan je rol als rondemiss bij de Acht van Chaam?

Ik vind eigenlijk het complete plaatje als rondemiss het leukste. Ik mag prijzen uitreiken, ik ben het visitekaartje en ik sta mensen te woord. Deze combinatie maakt het voor mij erg leuk

Welke uitdagingen kom je tegen als rondemiss en hoe ga je ermee om?

Wat mij het meeste is opgevallen, is dat er altijd mensen zijn die het “grappig” vinden om met mij als rondemiss op de foto te gaan. Zeker wanneer de biertjes rijkelijk vloeien worden mensen soms steeds brutaler. Ik heb hier zelf gelukkig weinig problemen mee en ik sta mijn mannetje wel in zulke situaties. Ook deze mensen sta ik gewoon te woord met een ja of nee, en ik ga weer verder. Wat voor mij zelf wel een kleine uitdaging was, was om altijd goed op de foto te zijn. Er stond veel pers om me heen, en ik vond het lastig om de juiste kant op te kijken. Hier was ik wat zoekende in, maar ik heb van enkele persfotografen wat tips gekregen.

Zijn er speciale tradities of gewoonten tijdens de Acht van Chaam die je met ons kunt delen?

Uiteraard wordt er altijd een worst naar Clara gebracht als offer voor goed weer.

Wat is van je favoriete herinnering aan alle jaren Acht van Chaam?

Mijn favoriete herinnering aan de Acht van Chaam is er toch wel één van vroeger. In de tuin van mijn ouders werden allemaal tentjes opgezet en dan kwamen mijn vrienden en die van mijn broer logeren. We gingen dan met z’n allen op de fiets naar de Nacht en naar de Acht.

Wat is jouw affiniteit met wielrennen?

Ik heb niet heel veel affiniteit met wielrennen. Ik heb wel veel affiniteit met sport in het algemeen. Ik ben van mening dat sport mensen samen brengt en goed doet. Daarom vind het ik ook zo ontzettend leuk om rondemiss te mogen zijn van een sportevenement.

Welke renner zou je graag op het podium willen zien tijdens de Acht van Chaam en waarom?

Ik heb hier geen voorkeur in, ik gun het iedere renner. Want wie wil er nou niet op het podium komen bij de Acht van Chaam?!

Kun je ons een voorproefje geven van de festiviteiten en activiteiten die we kunnen verwachten tijdens de Acht van Chaam dit jaar?
Uiteraard hoop ik op een stralende dag met lekker weer. De winnaars van de mini Acht van Chaam mogen weer een rondje doen met de profs. Op het entertaimentplein komen toffe artiesten. Ik heb de line-up al gezien en het beloofd echt vuurwerk te worden. Het entertainment gaat ook langer door dan voorgaande jaren. Het wordt een groot feest. Bij zijn is meemaken!