Specials – Gele Trui 1972: Eddy Merckx

De goede naam van de ‘Acht’ schept verplichtingen. In Chaam hoort in die tijd sowieso een aantal toppers uit de top-tien van de eindrangschikking van de Tour de France aan de start te verschijnen. De eindoverwinnaar van de Tour de France hoort daar bij.

Als begin jaren zeventig jaren achtereen de Tour wordt bepaald door Eddy Merckx stuit de organisatie van de ‘Acht’ op een probleem. Op dezelfde dag van de ‘Acht’ vindt er in het Belgische St.Pieters Woluwe, de woonplaats van Eddy Merckx, ook een koers plaats. De Belgische wielerbond beslist dat renners maar 1 koers per dag mogen rijden. Zo blijft de ‘Acht’ jarenlang verstoken van een Tourwinnaar. De organisatie legt zich daar echter niet bij neer.

Het lukt in 1972 uiteindelijk Eddy Merckx via matchmaker Theo Balemans naar Chaam te halen, niet om te fietsen maar om het startschot te lossen. Op de meet en in het Chaamse gemeentehuis wacht de grootste renner aller tijden een groots onthaal. Tino Tabak wint de ‘Acht´voor de Luxemburger Mario Polanski.

About Author

MarianMaakt