Herinnering aan Jan Schram

26 november 2020

Afgelopen dinsdag bereikte ons het droevige bericht dat Jan Schram was overleden. Vanaf medio jaren zestig tot medio jaren negentig van de vorige eeuw was Jan actief in het Comité Acht van Chaam, onder meer als secretaris en penningmeester.

Tijdens de dag van de Acht reed hij in die tijd de hele dag af en aan om de entreeposten te bevoorraden. Hij zag dan zelf nooit veel van de wedstrijden. Maar in 1972 was dat anders. Toen begeleidde Jan Tour de France-winnaar Eddy Merckx naar de finish (foto), niet om te fietsen maar om het startschot te lossen. Op dezelfde dag van de Acht vond er namelijk in de woonplaats van Merckx ook een koers plaats. De Belgische wielerbond besliste dat renners maar één koers per dag mochten rijden. Jan en zijn kornuiten waren echter niet voor één gat te vangen. Het lukte ze in 1972 uiteindelijk toch Eddy Merckx via matchmaker Theo Balemans (foto rechts) naar Chaam te halen. Tino Tabak won dat jaar de Acht voor de Luxemburger Mario Polanski.

Jan kreeg de Acht met de paplepel ingegoten als zoon van Comité-voorzitter Janus Schram onder wiens aanvoering de Acht na de Tweede Wereldoorlog een glorietijd beleefde. Zoals monarchen lieten de leden van het organiserend comité van Nederlands grootste wielersportevenement zich in het voorjaar van 1965 opvolgen door hun zonen. Zo was er continuïteit en bleef de Acht in de familie. Jan was vanuit de Acht een tijdje bestuurslid van de Stichting tot Bevordering van de Beroepswielrensport in Nederland. In 1969 was hij ploegleider van de Chaamse Jeugdwielerploeg die deelnam aan de jeugdronde van West-Brabant. Je kon altijd een beroep op hem doen.

Jan maakte met het Comité heel wat mooie Achten mee. Hij genoot er van wanneer hij zag dat het goed ging met de Acht, vooral ook tijdens de editie van 1968 toen Chaam volledig uit zijn dak ging met Tourwinnaar Jan Janssen en de buitenlandse vedetten Bitossi, Aimar, Wolfshohl en Altig. Jan was altijd in voor een grap. Gestreden als hij was voor de Acht verweet hij ooit zijn medebestuurders het evenement te laten verbleken. Daarom kregen ze van hem een nieuwe autosticker kadoo.

Jan en zijn makkers contracteerden topvelden. Zo stonden tijdens de Acht van 1975 naast tourwinnaar Bernard Thevenet ook diens ploeggenoot Regis Ovion, Lucien van Impe, Felice Gimondi en Patrick Sercu aan de start. Een hoogtepunt voor Jan was ook de Acht van 1980 die een bijzonder hoog Tour-gehalte had met naast geletruidrager Joop Zoetemelk de nummer twee van de Tour Hennie Kuiper en witte truidrager Johan van der Velde. Jan beleefde veel plezier aan het succes van de Acht. Zijn betrokkenheid motiveerde vele anderen.

Ook na zijn lidmaatschap van het Comité bleef Jan de Acht volgen. Sindsdien bekeek hij de koers thuis vanuit de voortuin, de voormalige burgemeesterswoning van zijn vader en jarenlang zoete inval voor oud-winnaars zoals Thijs van Oers, Wim van Est en Rini Wagtmans. Bekenden die voorbij wandelden konden rekenen op een vriendelijke groet.

Onze gedachten en medeleven bij het overlijden van Jan gaan op de eerste plaats uit naar Jenny en zijn zonen Jan-Willem en Paul.

Bedankt Jan voor je enthousiasme en jarenlange inzet voor onze Acht. Je naam staat prominent in de annalen van de Acht van Chaam gegrift !

Comité Acht van Chaam, Berry van Oers

Foto: Jan Schram (voorgrond) begeleidde in 1972 Eddy Merckx (midden) naar de finish! (Foto: Archief Acht van Chaam)