Jan Janssen

Specials – 1965: Jan Janssen

In 1964 wordt Jan Janssen (1940) wereldkampioen op de weg in Sallanches. Tijdens de Acht van 1965 wordt wereldkampioen Janssen in Chaam toegejuicht door een massa wielerfans. De Acht van 1965 krijgt een spannend verloop wanneer Cees Lute in het gezelschap van Jos van der Vleuten en Cees van Espen op de koplopers Peter Post en Gerben Karstens neerstrijken. In de sprint finished Lute met ruim verschil voor Karstens. In de Dorpsstraat zakt een tribune in. Van zo’n vijf meter hoogte maken de slachtoffers een duikeling in het stof. Geen medelijden maar een lachsalvo valt de onfortuinlijken ten deel.

Wereldkampioen Jan Janssen aan het vertrek van de Acht van Chaam in 1965!

Specials – Gele Trui 1968: Jan Janssen

Het absolute topjaar in de historie van de ‘Acht van Chaam’ is 1968 wanneer Jan Janssen op de valreep als eerste Nederlander de ‘Tour de France’ wint. De organisatie van de ‘Acht’ heeft in dat jaar extra in de geldbuidel getast vanwege het 70-jarig jubileum. Het deelnemersveld is dan ook navanant. Er worden flink wat buitenlandse cracks aangetrokken, daar het er naar uitziet dat er met de Nederlandse tour-renners weinig eer valt te behalen: Gimondi, Bitossi, Aimar, Wolfshohl, Altig en… Jan Jansen. Het aantal toeschouwers dat de ‘Acht’ van 1968 bezoekt ligt rond de 100.000. Ze zijn gekomen om Jan Jansen massaal te huldigen. Op een wagen wordt Janssen, vergezeld door zijn vrouw Cora, rondgereden langs het uitzinnige publiek. Ook ploegleider Ab Geldermans en oud winnaars van de ‘Acht’ zoals onder meer Thijs van Oers, Wout Wagtmans en Gerrit Voorting bevolken de ‘praalwagen’. Onverwacht einde!
Om half drie ’s middags lost Burgemeester Wil van Zeeland het startschot voor de wedstrijd voor professionals van de 40-ste-‘Acht van Chaam’. Jansen getooid in zijn felgele tricot en flatteuze Pelforth-petje is de gedoodverfde winnaar. Als de laatste ronde ingaat sleurt groene truidrager Franco Bitossi uit Italië als een beul aan de kopgroep om Jansen met een snelheid van zo’n 60 kilometer per uur naar de meet in de Dorpsstraat te brengen. Enkele honderden meters voor de finish valt Bitossi stil en is het de beurt aan Jan Janssen om de wedstrijd af te maken. Janssen zet aan maar krijgt direct Rini Wagtmans in het wiel. Met een fietslengte verschil klopt Wagtmans Tour-winnaar Janssen. Zo krijgt het evidente scenario toch nog een onverwacht einde. Het volk krijgt deze keer eens niet de winnaar die het verwacht. Op de foto: Wagtmans wint met een fietslengte verschil van Janssen!

Revanche!
Had Wagtmans in 1968 de eerste Nederlandse Tourwinnaar de ‘Acht’ moeten laten winnen? Nee, zeker niet! In een wedstrijd van kaliber hoort de sterkste van het moment te winnen. Anderzijds was het toch mooi geweest als Jansen drie dagen na zijn Touroverwinning op de ere-lijst van de ‘Acht’ had kunnen worden bijgeschreven. Dat moet ook Wagtmans geweten hebben. Toch ging de Willebrorder het duel met Janssen aan. Wagtmans glimlachend na afloop: ‘Ik won met ruim verschil, zoals ik wilde!’ Is uit deze uitspraak een revanche-gedachte op te maken? Wellicht. Vlak voor de start van de Tour de France in 1968 krijgt Rini Wagtmans van ploegleider Ab Geldermans te horen dat er in de Nederlandse Tourploeg geen plaats voor hem is. Janssen zou in die beslissing een rol hebben gespeeld.

Met een fietslengte verschil klopt Rini Wagtmans Tour-winnaar Jan-Janssen!

About Author

MarianMaakt