Specials: Joop Zoetemelk

1986

Wanneer Joop Zoetemelk (1946) in 1970 debuteert in de Tour de France rijdt hij meteen naar de tweede plaats in het eindklassement. Hij neemt 16 maal deel aan de Tour. Zesmaal eindigt hij als tweede. Daarnaast wint hij onder meer de Ronde van Spanje, de Ronde van Romandië, de Catalaanse Week, de Waalse Pijl, de Grote Herfstprijs, enz. In 1985 aan het eind van zijn indrukwekkende carrière verovert Joop in Italië de wereldtitel. Hij zet daarmee op zijn ‘oude’ dag een kroon op zijn loopbaan. In 1986 wordt Zoetemelk tijdens de acht van Chaam gehuldigd als regerend wereldkampioen. Adrie van der Poel wint de Acht van 1986 voor het oog van zo’n 40.000 toeschouwers voor Johan van de Velde en Steven Rooks gevolgd door Hennie Kuiper, Leo van Vliet en Gerrie Knetemann. De profs worden weggeschoten door oud-tourwinnaar Jan Jansen. In de eerste helft van de wedstrijd zijn er tal van aanvallen door onder meer Gerrit Solleveld, Erik Vanderaerden, wereldkampioen Zoetemelk, Laurent Fignon, Johan van de Velde, Ludo Peeters, Sean Kelly en Greg Lemond. Enkele ronden voor het einde ontsnappen acht renners. Van der Poel, Steven Rooks, Teun van Vliet, Hennie Kuiper, Joop Zoetemelk, Gerrie Knetemann, Theo Appeldoorn en Johan van de Velde weten hun voorsprong op te bouwen tot een minuut. Vlak voor het einde maken Van der Poel, Rooks, Van de Velde en Kuiper zich los van de acht vluchters. Adrie van der Poel beslist de wedstrijd door de spurt te winnen voor Johan van de Velde.

Gele Trui 1980

Wanneer in 1980 Joop Zoetemelk de Tour de France wint is Chaam te klein. Samen met de nummer twee van het eindklassement van de Tour Hennie Kuiper en wittetruidrager Johan van der Velde wordt Zoetemelk tijdens de ‘Acht’ van 1980 door de Chaamse Dorpsstraat gereden toegejuicht door ruim 80.000 toeschouwers.

Joop Zoetemelk: “Ik heb altijd graag in Chaam gereden. Natuurlijk, andere criteriums hebben ook hun charme maar de ‘Acht’ is iets heel bijzonders. Chaam is ook voor de renners een geweldig feest”!

About Author

MarianMaakt