Specials – 1935: Karel Kaers

In 1934 wordt de Belg Karel Kaers (1914) in Leipzig wereldkampioen op de weg op een parcours van 9 kilometer dat 24 maal moest worden afgelegd.

Op 4 juni 1935 staat Kaers met zijn regenboogtrui aan de start van de Acht van Chaam. Men kijkt uit naar het duel tussen België en Nederland, tussen Karel Kaers en Cees Pellenaars. Meteen al in de eerste ronde ontsnapt Piet van der Horst uit het peloton en sleept een premie van 5 gulden in de wacht. Snel wordt hij teruggepakt. Dan plaatst Cees Pellenaars een demarrage. Meteen krijgt hij vier Belgen in zijn wiel: Dictus, Leemans, Deurloo en… Karel Kaers.

Het vijftal bouwt een voorsprong van 2,5 minuut op en weet uit de greep van het jagende peloton te blijven. Vlak voor het einde springt Kaers weg uit de kopgroep, direct gevolgd door Pellenaars. De ‘Pel’ loopt zienderogen in op Kaers maar de afstand tot de finish is te klein om de Belg nog te achterhalen. Zo wint Kaers met 25 meter voorsprong op Pellenaars de Acht van 1935 in een tijd van 3 uur, 29 minuten en 55 seconden. Op 40 meter komt Dictus binnen gevolgd door Deurloo.-bvo

About Author

MarianMaakt