NK Tijdrijden Chaam-Ulvenhout prachtig evenement

15 september 2020

CHAAM/ULVENHOUT – Om kwart over elf zondagochtend 13 september 2020 werd het NK tijdrijden voor junioren en nieuwelingen officieel geopend op het zonovergoten Chaamse Marktplein aan de Wouwerdries. Ook waren er wedstrijden voor jeugdrenners en belofte vrouwen U23. De tijdrijders reden vanuit Chaam, via de mooie nieuwe fietsallee door prachtig natuurgebied, naar de Ulvenhoutse St. Annadreef waar de finish lag. Meer info via www.8vanchaam.nl

Vlaggen

Voorafgaand werden de gemeentevlaggen gehesen door respectievelijk de Bredase burgemeester Paul Depla in een toepasselijk outfit en burgemeester Joerie Minses van Alphen-Chaam, geassisteerd door de wethouders Daan Quaars van Breda en Ton Braspenning van Alphen-Chaam. Ad Koijen, voorzitter van het comité Acht van Chaam, hees daarna de vlag van de KNWU. De plechtigheden werden gadegeslagen door KNWU-officials, leden van de organiserende stichting Pavé76 en het voltallige comité Acht van Chaam. Allemaal waren ze het er over eens: “We hebben er een prachtig evenement bij!”

Jeugdrenners

De organisatie had er veel aan gedaan om het tijdrijden in coronatijd zo veilig mogelijk te laten verlopen. Het parcours zag er goed uit. Eerder, al om tien uur ‘s-ochtends, waren de jeugdrenners van cat.5,6 en 7 vertrokken vanuit de Chaamse Kloosterstraat. Ze moesten een traject van 5,6 km afleggen. Caden Jagt deed dat in 8:32.06 en won bij cat.5, gevolgd door Maureen Abma en Cas Timmermans. Cat.6 werd gewonnen door Michiel Mouris in 7:48.43. Tyler Eyk eindigde als tweede en Dan Hartog als derde. Senna Remijn won bij cat.7 in een tijd van 7:33.42. De tweede plaats werd ingenomen door Joeri Schaper, gevolgd door Solen Keije.

Junioren

Motorrijders en regelaars regelden vakkundig het verkeer. Volgwagens reden af en aan. “Vanmorgen om half negen stonden er al campers bij ons in de Blokkenweide”, vertelde een aanwonende. Het NK tijdrijden voor junioren over een afstand van 25,8 km werd bij de jongens gewonnen door Loe van Belle. Hij deed er 32:50.56 over. Tibor del Grosso finishte als tweede en Mathijs de Kok als derde. Bij de junior vrouwen die 15,8 km moesten afleggen was Elise Uijen de rapste met 21:04.41, gevolgd door Ilse Pluimers en Shirin van Anrooij.

Nieuwelingen

Rond het Chaamse Marktplein reden de tijdrijders zich warm op rollenbanken. Ook op het plein voor het oude gemeentehuis was men druk in de weer. “Toch nog wielrennen in Chaam Berry”, riep een omwonende die de afgelaste Acht van Chaam betreurde. Nienke Vinke was de snelste bij de nieuwelingen meisjes in een tijd van 22:26.84 over een lengte van 15,8 km. Nina Maathuis wist de tweede plaats te veroveren. Brons was er voor Mirre Knaven. Bij de jongens won Elmar Abma. Hij deed er 20:21.75 over. Vincent van Dorp en Jelle Boonstra werden respectievelijk tweede en derde.

Belofte Vrouwen U23

Tot slot was er een wedstrijd voor Belofte Vrouwen onder 23 jaar. “Waarschijnlijk één van de enige U23 Dameswedstrijden waar ook ter wereld”, liet Servais Knaven voorzitter van Pavé76 vooraf weten. Een bijzondere wedstrijd, want het was de 1e editie van de ‘Grote Prijs Theo van der Westerlaken’. De wedstrijd is vernoemd naar de op 14 juli 2020 overleden secretaris van het comité Acht van Chaam. Vanaf half zes in de namiddag gingen de vrouwen van start over een afstand van 25,8 km. Na afloop was een internationaal podium het resultaat. De Britse Anna Henderson was de snelste met een tijd van 33:05.94. Ze mocht de allereerste TvdW-trofee ondersteund door een welgemeend applaus in ontvangst nemen. Franziska Koch uit Duitsland zette de tweede tijd neer. De eer van Nederland werd knap hooggehouden door Lorena Wiebes die als derde eindigde. Daarna viel het doek voor het NK tijdrijden 2020 Chaam-Ulvenhout, geslaagd in meerdere opzichten. Een pluim voor de organisatie!- Berry van Oers

 
(Foto’s: Frank vd Teems)