Tenue Acht van Chaam voor Sinterklaas bij landelijke intocht op TV

“Al voor de zomervakantie werden alle gemeenten in Nederland door het Sinterklaasjournaal uitgenodigd om zich aan te melden voor de Landelijke Intocht. Dat hebben we uiteraard meteen gedaan”, zei burgemeester Joerie Minses van Alphen-Chaam. De leukste ideeën werden uitgekozen. Minses: “En wij waren daarbij!” De gemeente presenteerde zich afgelopen zaterdag 13 november tijdens de Landelijke Intocht op TV als fietsgemeente van Nederland met de beroemde Acht van Chaam als boegbeeld.

Fietsgemeente

De fietsgemeente Alphen-Chaam is bij uitstek bekend van de Acht van Chaam, Nederlands oudste internationale wielerwedstrijd voor Profs. Minses: “Maar inmiddels ook van de Fietsallee, een prachtig nieuw fietspad door de Chaamse Bossen. Of het nu om wielrennen, fietscrossen, veldrijden, mountainbiken, eenwieleren of gewoon naar school fietsen gaat, we doen het allemaal!”

Kadootjes

De Sint, gezeten op het bordes van het Grote Pietenhuis, kreeg van burgemeester Minses een prachtig wielertenue van de Acht van Chaam kadoo. Voor de Pieten was er een bijpassende pietenmuts zodat ze op de fiets nog sneller de pakjes door heel Nederland kunnen bezorgen. “Met zo’n mooie flitsende outfit ga je namelijk nog sneller fietsen. Goed voor het milieu en de pakjes zijn extra snel op de plaats van bestemming”, legde Minses enthousiast uit. Hij had nog meer kadootjes voor de Sint waaronder twee dozen met ‘achtjes’, gebakjes in de vorm van een 8 die speciaal door de plaatselijke bakker gebakken waren. Ook was er een tas vol met kleurplaten en tekeningen van de kinderen uit Alphen-Chaam.

Delegatie

De delegatie mocht bestaan uit maximaal 15 personen. De deelnemers kwamen uit Chaam, Alphen en Galder en waren daarmee een afspiegeling van de hele gemeente. Minses: “We hadden de initiatiefnemers van de recent aangelegde crossbaantjes in Chaam en Alphen uitgenodigd, maar ook kampioenen en oud-kampioenen zoals de broertjes Jop en Gijs van den Biggelaar uit Galder.” Hun zusje Fien werd in september nog Nederlands Kampioen Mountainbike in Honselersdijk. Dus zij mocht ook mee. Uit Alphen waren Roos Seegers en Lieke van Hal erbij op de eenwieler. Roos was ooit Europees Kampioen eenwieleren in meerdere disciplines. Minses: “Uit Chaam hadden we bijvoorbeeld de fanatieke jeugdwielrenner Jamie Cornelis. Hij deed dit jaar mee aan de mini Acht van Chaam en won de Meet & Greet met de Profs tijdens de grote Acht.”

Bakfiets

Iedereen defileerde op de eigen fiets langs de goedheiligman. Minses: “We hadden een speciale outfit laten maken in de clubkleuren groen en geel van de gemeente Alphen-Chaam. Zo vormden we een mooi geheel. Zelf fietste ik op een bakfiets die aan alle kanten bestickerd was met foto’s van de Mini Acht van Chaam, de Fietsallee en het fietspad in het Markdal”. Per touringcar met een aanhangwagen voor alle fietsen toog het gezelschap naar Soestdijk waar het Grote Pietenhuis was gevestigd. “In de bus mocht ik de kinderen pas vertellen wat we eigenlijk gingen doen. Dit wisten ze nog steeds niet. De verrassing en blijdschap was natuurlijk groot”, vertelde Minses.

Hoogtepunt

Aangekomen bij het Grote Pietenhuis werd het gezelschap uit Galder, Alphen en Chaam meteen herkend door de verkeersregelaars. “Aah, daar hebben we de fietsgemeente Alphen-Chaam!”, riepen ze. Minses: “De kinderen hadden een prachtige dag. Dit maken ze nooit meer mee. Voor mij was het ook een hoogtepunt in mijn burgemeestersbestaan.” Minses, die binnenkort Alphen-Chaam inruilt voor een burgemeesterspost in Heumen, vond het prachtig om de landelijke Sinterklaasintocht samen met de kinderen nog net te kunnen meemaken. Lof was er voor Elly Meeuwsen, medewerker communicatie van de ABG organisatie. “Zij heeft alles tot in de puntjes verzorgd. Dankzij haar zag alles er zo mooi uit en was alles goed geregeld”, vertelde Minses.

Trots

Joerie Minses zette zich de afgelopen jaren met verve in om zijn gemeente op een positieve manier op de kaart te zetten en de naamsbekendheid van de Acht van Chaam verder te vergroten. “Met de Avondetappe in de zomer en nu deelname aan de landelijke intocht van Sinterklaas is dat heel goed gelukt. Daar ben ik trots op”, zei Minses. Het Comité Acht van Chaam was erg vereerd met de landelijke promotie van haar evenement en dankte de burgemeester voor zijn sympathieke actie. Minses: “Graag gedaan en ik blijf terugkomen naar Chaam op de eerste woensdag na de Tour!”

Berry van Oers

Foto: De kinderen uit Galder, Alphen en Chaam stellen zich op voor het defilé. Foto: De Sint kreeg van de burgemeester een prachtig tenue van de Acht van Chaam kadoo. Foto: Burgemeester Minses fietste op een bakfiets langs Sinterklaas.
About Author

MarianMaakt