De Avondetappe rechtstreeks vanuit Chaam

De Avondetappe, het dagelijkse sportprogramma over de Tour de France van de NOS, werd vrijdagavond 16 juli uitgezonden vanuit Chaam. Op het pleintje voor het voormalige gemeentehuis ontving presentatrice Dione de Graaff oud-wielrenner Rob Harmeling, wielrenner David Dekker en sportjournaliste Diana Kuip.

Zomeravond-in-Frankrijk-achtig!

Burgemeester Joerie Minses had de locatiescouts vooraf mogelijke uitzendlocaties in Chaam laten zien. “Maar ze kozen voor het pleintje bij het voormalige gemeentehuis”, vertelde hij. Geen wonder! “Het ziet er daar echt ‘zomeravond-in-Frankrijk-achtig’ uit”, zei een kwartiermaker. Bovendien vergadert het Comité Acht van Chaam in het voormalige gemeentehuis en tijdens de Acht van Chaam fungeert het pleintje als Vipdorp waar altijd veel grote vedetten langskomen.

Crew

Al vrijdagmiddag werd de crew van de Avondetappe in Chaam gesignaleerd. Toen de straten rondom de uitzendlocatie werden afgesloten kregen passanten in de gaten dat er iets stond te gebeuren. De NOS en de gemeente vroegen betrokkenen vooraf geen ruchtbaarheid aan de live-uitzending van het sportprogramma in Chaam te geven. Er kon immers geen publiek bij aanwezig zijn vanwege de geldende coronamaatregelen. Wel had de gemeente een handjevol prominenten uitgenodigd waaronder leden van het Comité Acht van Chaam, enkele hoofdsponsors van de Acht, oud-Achtvoorzitters en de oud-coureurs Rinus Ansems en Nico van Hest.

Acht van Chaam

Vanaf het bordes van het voormalige gemeentehuis kondigde Dione de Graaff om tien uur de Avondetappe aan. Rond de bekende praattafel praatte De Graaff met haar gasten na over de 19de etappe van de Tour de France. Zoals altijd wist ze de kijkers bij de les te houden. Herman van der Zandt deed rechtstreeks verslag vanuit Frankrijk. Ook de Acht van Chaam kwam voorbij met flitsen van het Acht-monument, het Acht-museum en historische beelden van de overwinning in Chaam van Henk Lubberding in 1983. De Graaff memoreerde dat de Acht van Chaam al sinds 1933 bestaat en er grote namen op de erelijst prijken zoals Wim van Est, Joop Zoetemelk, Tom Boonen en Marco Pantani.

Dezelfde stenen

Ook Erik Dekker staat op de erelijst van de Acht van Chaam vertelde De Graaff tegen gast David Dekker. Zijn vader won de Acht van Chaam in 2002 met een kleine voorsprong op Servais Knaven en Rudie Kemna. Op Rob Harmeling, vijfde in de Acht van 1992, maakte de Acht van Chaam grote indruk toen hij er ooit als nieuweling van start ging. “De meest populaire wedstrijd van Nederland. Je reed over dezelfde stenen als je helden”, zei hij.

Chaamse wijn

Na afloop van de uitzending deed burgemeester Minses namens de gemeente Alphen-Chaam aan Dione de Graaff een kist Chaamse wijn cadeau. De Graaff bedankte voor de buitengewone goede ontvangst in Chaam. Ze zei dat ze al eerder in Chaam was geweest om de beroemde Acht van Chaam te bezoeken en daar de grote renners aan het werk te zien.

Berry van Oers (Ons Weekblad 23-7-2021)

Foto’s: FotoFrankTeems

F

About Author

MarianMaakt