Mini Acht van Chaam op alternatief parcours

Afgelopen zondag 18 juli vond de mini-Acht van Chaam plaats. Vanwege de coronamaatregelen werden de wedstrijden verreden zonder publiek en in het buitengebied in plaats van in het gezellige Chaamse centrum op Koningsdag. Wel maakte het alternatieve parcours ooit deel uit van de oude Acht van Chaam. Op dezelfde wegen gingen ooit beroemde vedetten van weleer de jeugdige wielrennertjes vooraf, waaronder Wout Wagtmans, Gastone Nencini, Joachim Agostinho, Roger Pingeon, Jacques Anquetil, Jan Janssen en Joop Zoetemelk.

Jong Wielertalent

In het dorp van de befaamde Acht mag een wielerwedstrijd voor de jeugd niet ontbreken. In de Mini Acht van Chaam krijgt jong wielertalent de kans zich aan elkaar te meten in de schaduw van Nederlands oudste internationale wedstrijd. Een carrière in de wielersport begint immers al op jonge leeftijd. Er namen afgelopen zondag 270 jongens en meisjes deel aan de Mini Acht van Chaam variërend in de leeftijd van 8 tot en met 14 jaar. Microfonist Cees Maas voorzag de wedstrijden zoals altijd van vakkundig en toepasselijk commentaar. Er werd gereden volgens de reglementen van de KNWU.

Parcours

Door de aangescherpte coronaregels mocht er geen publiek bij de wedstrijd aanwezig zijn. Wel bracht elke deelnemer een begeleider mee die zittend op een stoeltje de wedstrijd kon volgen. De start en finishlijn lag aan de Gilzeweg. Vanaf daar ging het alternatieve parcours, 1770 meter lang, via de Vianenstraat en de Heikantsestraat terug naar de Gilzeweg. Tijdens de wedstrijd van Categorie 6 werd in de 7e ronde geneutraliseerd en opnieuw gestart vanwege een valpartij.

Meet & Greet

Per Categorie werd door loting een deelnemer aangewezen die tijdens de eerstvolgende Acht van Chaam bij de Meet & Greet met de Profs aanwezig mag zijn. Die staat gepland op 27 juli 2022. Jamie Cornelis uit Chaam was één van de gelukkigen.

Pavé76

De organisatie van de Mini Acht van Chaam was in handen van de stichting Pavé76. Pavé is het Franse woord voor plaveien en betekent tevens kassei. Initiatiefnemer Servais Knaven won immers in 2001 de kasseienklassieker Parijs-Roubaix. 76 verwijst naar de regio Breda. Stichting Pavé76 wil de wegen voor jonge wielrenners plaveien, onder andere door het organiseren van wielerwedstrijden voor de jeugd, zoals de Mini Acht van Chaam.