De Acht van Chaam was prachtig! Egan Bernal wint 81-ste editie

CHAAM – Om tien uur ’s morgens ging op woensdag 31 juli, na een gezellige Nacht, de 81-ste editie van de Acht van Chaam van start. Vooraf werden de wielrenners, het publiek en de organisatoren gezegend door oud-kapelaan Van Velthoven. Hij was speciaal vanuit Zeeland nog een keer terug in zijn voormalige parochie. Lisette de Jong kreeg hulde vanwege haar zilveren bestuurslidmaatschap van het Comité Acht van Chaam. Ze ontving heel wat complimenten voor haar grote inzet om de sponsoring ieder jaar rond te krijgen. Haar collega’s en het publiek onderstreepten dat met een welgemeend applaus. De Jong maakte van de gelegenheid gebruik de sponsors te bedanken. “Zonder hen is het niet mogelijk de Acht te organiseren”, zei ze. Uitslagen: www.8vanchaam.nl

Lot

Het startschot voor de eerste wedstrijden werd gelost door de kersverse Acht-voorzitter Ad Koijen. Al snel ontstond er een gevecht om de beste posities. Uiteindelijk won Youp de Vos bij de Nieuwelingen, gevolgd door Dorien Hoog Antink bij de Nieuwelingen Meisjes en Junior Vrouwen. Rondemiss Lot straalde toen ze de winnaars kuste. Het ging haar goed af. Ze weet als wielrenster wat er in de aankomende talenten omgaat. Martijn Alberts won de wedstrijd van de Amateurs. De eerste plaats bij de Junioren was voor Ian Spenkelink. Winnaar bij de Elite Mannen Beloften was Jasper Schouten. Bas van Gestel won bij de Funklasse. Johan Schuit eindige als beste Chamenaar op de vijfde plaats.

‘Marianne Vos Monument’

‘s Middags onthulden Marianne Vos, Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen de erelijst van de Vrouwen sinds 1992 op het monument van de Acht van Chaam. Vos won de Acht al acht keer. Daarom doopten Van der Breggen en Van Vleuten het monument om tot het ‘Marianne Vos Monument’. Daarna gingen de drie toppers van start samen met zo’n vijftig andere rensters. Snel ontstond er een kopgroep. Vos won de wedstrijd uiteindelijk voor de negende maal en deed daarmee haar koosnaam ‘Miss Acht’ alle eer aan. “Ik had in de kopgroep veel steun van Annemiek”, zei Vos na afloop. “Ik zal nog een keer terug moeten komen en winnen wil ook mijn naam op het monument komen”, zei Van Vleuten die tweede werd.

Luv’

Na de huldiging van de top drie van de Vrouwenkoers op de tonen van Simply the Best van Tina Turner besteeg het team ‘Alpe DuZes Acht van Chaam’ het podium. De teamleden maakten het bedrag dat ze voor KWF Kankerbestrijding ophaalden bekend. Maar liefst 37088 euro brachten ze bijeen. Gezellig was het tijdens de Meet & Greet van de Vrienden van de Acht van Chaam op het terrein van Van Sundert met Dylan Groenewegen en Steven Kruijswijk. Intussen stroomde het plein Brouwerij vol voor het optreden van Peter Koelewijn en Luv. De legendarische meidengroep van weleer maakte er een groot feest van en sprak, ook op rijpere leeftijd, nog steeds tot de verbeelding van het manvolk.

Egan Bernal

En toen diende zich het volgende grote moment aan met de aankomst op het parcours van Egan Bernal, de winnaar van de Tour de France 2019. Al vroeg waren Colombiaanse supporters op het parcours gesignaleerd getooid met nationale vlaggen en charme. “I do’nt know how many times I can win the Tour”, antwoordde Bernal op de vraag van microfonist Cees Maas. “Kruijswijk will beat you next year in the Tour”, zei Maas. “Super!”, antwoordde Bernal gevat. “We zijn dikke maten hoor”, verklapte Steven Kruijswijk.

Strijd

De jonge winnaars van de mini-Acht van Chaam op Koningsdag mochten met de grote Tourvedetten een stukje meerijden. “Prachtig, die glunderende gezichten”, zei een opa. Daarna barstte de strijd los. De wolken hadden inmiddels plaatsgemaakt voor blauwe luchten en zon. Het prachtige koersweer zorgde voor een fijne sfeer langs het parcours. Op de volle Brouwerij liet WC Experience de feestgangers non-stop pieken. Het publiek probeerde de winnaar vooraf te voorspellen. Kruijswijk, Groenewegen of toch Bernal? In de laatste ronde sprong Bernal ter hoogte van het buurtschap Den Berg in het wiel van Kruijswijk. En met succes want aan de meet wist hij in een duel met Kruijswijk het wiel als eerste over de streep te drukken. Het brons was voor Groenewegen. En toen was de 81-ste Acht voorbij. Voorzitter Ad Koijen keek terug op een bijzonder geslaagde editie. “Ik kreeg veel complimenten voor dit goed georganiseerde en mooie evenement”, zei hij. – Berry van Oers

About Author

Berry van Oers