Kapelaan van Velthoven zegent de renners!

CHAAM – Op woensdag 31 juli was kapelaan Jochem van Velthoven even terug in zijn oude parochie. Hij zegende de wielrenners, het publiek en de organisatoren van de Acht van Chaam vlak voor de start van de 81-ste editie. Katholieken geloven dat de zegen kracht geeft, bescherming biedt en mensen bij elkaar brengt. Toen Van Velthoven op de meet met de wijwaterkwast rondging zal menig ontvanger dankbaarheid hebben gevoeld: de renner om sporter te mogen zijn, de toeschouwer om gezamenlijk van het sportfestijn te mogen genieten en de organisator om het evenement te kunnen organiseren. Na de zegening gingen de renners met een goed gevoel van start. De organisatoren zagen het welslagen van het evenement met vertrouwen tegemoet. De toeschouwers stond een gezellig dagje Acht van Chaam te wachten.

Mis

De zegening vlak voor de start van de Acht is in Chaam geen traditie. Het is pas twee jaar geleden ingevoerd. Wel heeft de mis op zondag voorafgaand aan de Acht een lange traditie. Er wordt dan gebeden voor de overleden leden van het Comité Acht van Chaam en voor het welslagen van de Acht op de eerstvolgende woensdag. Een andere geloofsuiting is het schenken van een worst aan Sint Clara van Assisi om daarmee goed weer af te smeken. De worst wordt neergelegd in de kapel van Sint Clara in de Mariatuin van de paters Capucijnen van Meersel-Dreef. Zo gebeurde het ook dit jaar weer op dinsdag 30 juli. “Wij vragen U om Uw goedertierenheid tijdens de Acht. Dat op voorspraak van de Heilige Clara de wielrenners mogen strijden onder een droge hemel.”

Clara

Clara van Assisi is beschermheilige tegen slecht weer. Clara, de vrouwelijke vorm van het Latijnse clarum, betekent namelijk ‘klaar’, of ‘helder’. En een heldere hemel staat voor goed weer. Dat wenste het Comité Acht van Chaam iedereen tijdens de Acht toe. Met succes, want in de ochtend was het weliswaar bewolkt, maar later op de dag klaarde het op en werd het prachtig koersweer.  –Berry van Oers

About Author

Berry van Oers