Fabio Jakobsen wint 82ste Acht van Chaam

CHAAM – Velen waren, na twee jaar afwezigheid vanwege corona, toe aan de Acht van Chaam die op woensdag 27 juli voor de 82-ste maal van start ging. Fabio Jakobsen won de profkoers voor Mathieu van der Poel en Dylan van Baarle. “Een droompodium”, juichte voorzitter Ad Koijen van het Comité Acht van Chaam. Hij en zijn makkers kijken terug op een droomdag. De hele dag door waren er spannende wedstrijden. De Acht werd voorafgegaan door een gezellige Nacht. “Een fantastisch feest”, concludeerden de vele feestgangers toen ze diep in de nacht huiswaarts gingen.
Lieke
Het startschot voor de eerste wedstrijden werd gelost door voorzitter Ad Koijen. Hij was verheugd dat er zoveel jonge renners aan de start stonden. Koijen: “De jeugd heeft de toekomst.” “En de toekomst heeft de Acht van Chaam”, vulde de microfonist aan. Al snel ontstond er een gevecht om de beste posities. Uiteindelijk won Philip van den Kieboom bij de Nieuwelingen, gevolgd door Britt de Grave bij de Nieuwelingen Meisjes en Junior Vrouwen. Rondemiss Lieke straalde toen ze de winnaars feliciteerde. Het ging haar goed af. Luuk Nissen won de wedstrijd van de Amateurs. De eerste plaats bij de Junioren was voor Daan van den Eijnden. Daarna was het de beurt aan de Elite Mannen Beloften en de Funklasse om het open Chaamse kampioenschap.
Lucinda
’s Middags bij de dameskoers waren er bloemen voor Lucinda Brand. “Zijn er supporters van Lucinda”, riep ‘gouden’ microfonist Kees Maas. Een applaus volgde. Daarna ging Lucinda, door velen getipt als winnares, van start samen met de andere rensters. Snel ontstond er een kopgroep. Uiteindelijk won Nina Kessler de wedstrijd. In de laatste bocht zette ze nog een keer goed aan. Nina: “Ik ben bijna blij dat ik niet in de Tour de France zit zodat ik deze Acht van Chaam kon winnen!”
Kafke
Gezellig was het tijdens de Meet & Greet van de ‘Vrienden van de Acht van Chaam’ op het terrein van Van Sundert met alle Acht-toppers. Intussen stroomde het plein Brouwerij vol op de klanken van Special Krew, Schorre Chef & MC Vals. Zanger Kafke pepte de stemming op met ‘Tussen Kerstmis en Carnaval’. Ook in het centrum steeg de stemming. “Het is behoorlijk druk in de Dorpsstraat”, vertelde penningmeester Jos van den Broek tevreden. “Ik pak er nog eentje”, zei Harry uit Sprundel toen hij de volgende hamburgertent passeerde. Daarna zette hij koers naar de Brouwerij. “Ik wil Tina meemaken”, zei hij.
Tina
Maandagavond kwam de mededeling dat Lois Lane wegens familieomstandigheden niet kon optreden. De hele aansluitende nacht werd er gezocht naar een vervangende act. Die werd op de valreep gevonden met Mary Amora die een Tribute aan Tina Turner bracht. Amora was destijds de sensatie toen ze de Soundmixshow won als Tina Turner. Ze deed ook mee aan de zoektocht naar Tina voor Tina de Musical. Op de Brouwerij klonken woensdag alle bekende Tinahits waaronder Proud Mary en natuurlijk River Deep Mountain High.
Mathieu
In de tuintjes langs het gezellige parcours leek het op een reünie met al die familieleden, oud-Chamenaren en bekenden over de vloer. Vlak voor de start van de profs was er één minuut stilte voor het in 2020 overleden Comitélid Theo van der Westerlaken die maar liefst 49 Achten mee organiseerde. En toen diende zich het volgende grote moment aan met de aankomst op het parcours van Mathieu van der Poel, Fabio Jakobsen, Dylan van Baarle, Taco van der Hoorn en Pascal Eenkhoorn. Ook plaatselijke favoriet Jaap Roelen was er. Maas kondigde hem aan als de toekomstige winnaar van de Tour de France. “Je moet de lat hoog leggen Jaap”, riep Maas.
Clara
De jonge winnaars van de mini-Acht van Chaam op Koningsdag mochten met de grote vedetten een stukje meerijden. “Prachtig, al die glunderende gezichten”, zei een trotse moeder. Daarna barstte de strijd los. Het prachtige koersweer zorgde voor een fijne sfeer langs het parcours, met dank aan de heilige Clara van Assisi. Zij kreeg gisteren van een organiserend Comité een Gelderse rookworst kadoo. Op de volle Brouwerij maakte Mooi Wark zich op voor het slotconcert. De Drentenaren lieten de feestgangers in Chaam non-stop pieken.
Fabio
Het publiek probeerde traditiegetrouw de winnaar vooraf te voorspellen. Van der Poel, Jakobsen of toch Van Baarle? Er waren uitvallen met onder meer Jaap Roelen, Danny van Poppel, Timo Roosen en Taco van der Hoorn. Uiteindelijk vormde zich een kopgroep waaruit Fabio Jakobsen met succes naar voren kwam en het wiel als eerste in de sprint over de streep wist te drukken. Het zilver was voor de gedoodverfde winnaar Mathieu van der Poel. En toen was de 82-ste Acht voorbij. Voorzitter Ad Koijen keek terug op een bijzonder geslaagde editie. “Ik kreeg veel complimenten voor dit goed georganiseerde en mooie evenement”, zei hij. –Berry van Oers/27 juli 2022
Finishfoto 2022 – Podium 2022
Muziekfeest 2022 – Ereronde 2022
Koers 2022 – Nacht 2022

About Author

MarianMaakt