Film opgedoken over Nacht van Chaam 1971

CHAAM – Onlangs dook er een film op over de dinsdagavond voorafgaande aan de Acht van Chaam van woensdag 21 juli 1971. De opnamen, gemaakt op dinsdagavond 20 juli 1971, laten een wedstrijd zien waaraan twaalf coureurs deelnamen waaronder Theo van der Westerlaken, René Lammerts en scheidsrechter Frans Derks. De film vertoont legendarische beelden van het parcours van die tijd en ook de huldiging in Café Het Chaamsche Wapen met Jef de Jong sr en jr. Deze wedstrijd, een soort funklasse, op de dinsdag voor de Acht heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het ontstaan van de Nacht van Chaam. Afgelopen zaterdag 1 februari 2020 werd de film in het museum van de Acht van Chaam bekeken door leden van het Comité Acht van Chaam.

Weddenschap

“René Lammerts was eind zestiger/begin zeventiger jaren van de vorige eeuw exportdirecteur bij de Kwatta in Breda waar ik ook werkzaam was”, zegt Theo van der Westerlaken, secretaris van het Comité Acht van Chaam. Om een weddenschap besloten Lammerts en Van der Westerlaken in 1971 de Nacht van Chaam op dinsdagavond te gaan fietsen in plaats van de Acht op woensdag. Van der Westerlaken: “We kozen voor de grote lus in tegengestelde richting zodat met het verkeer mee gedraaid werd en er niet overgestoken hoefde te worden”. Spontaan deden er nog meer mensen mee zoals Frans Derks, die toen, naast scheidsrechter, bedrijfsleider was bij de Kwatta. Lammerts was ook scheidsrechter in het regionaal amateurvoetbal in Chaam. “In 1971 won René de 8×4,5=35 km, waarna ik hem in 1972 uitdaagde en vervolgens won”, herinnert Van der Westerlaken zich als de dag van gisteren.

Ocana

Inmiddels was René Lammerts directeur bij Union fietsen in Nieuwleusen. Union was in Nederland importeur van Motobécane sportfietsen, het merk waarop de BIC ploeg van Louis Ocana reed. Van der Westerlaken: “Toen Ocana in 1973 de Tour de France won heeft René Lammerts er persoonlijk voor gezorgd dat hij startte in de Acht”. Destijds was Union (Motobécane) gedurende enkele jaren een grote sponsor van de Acht. Vorig jaar bezocht Lammerts de Acht van Chaam opnieuw en had hij de bijzondere film uit 1971 bij zich. “Ik had totaal geen weet van het bestaan van die filmbeelden”, zegt de verraste Van der Westerlaken.

Nacht

De prijsuitreiking van die dinsdagavondwedstrijd was bij Het Chaamsche Wapen. Daar was het toen op de dinsdagavond voor de Acht altijd gezellig. Oud-inwoners en familieleden kwamen al de avond van tevoren naar Chaam en ontmoetten elkaar in de cafés. Later kwamen er steeds meer feestvierders uit de omliggende dorpen op het feest in de avond en nacht af. Zo ontstond de fameuze Nacht van Chaam. Inmiddels is de Nacht uitgegroeid tot een groot straatfeest dat jaarlijks duizenden feestgangers naar het centrum van Chaam trekt.

Acht 1971

Hoe verliep de Acht van 1971 eigenlijk? In mijn boeken over de Acht van Chaam staat het volgende verslag: Tijdens de Acht van Chaam van 1971 meldt zich een opvallende verschijning aan het vertrek. Wout van den Berg, immer in zwart gehuld, gaat met lange witte kniekousen van start. De wedstrijd wordt dat jaar gemaakt door Rini Wagtmans. Hij rijdt 90 van de 120 kilometer voor het peloton uit. Aanvankelijk is hij in het gezelschap van Gerard Vianen en Piet Hoekstra, maar op 45 kilometer voor het einde gaat Wagtmans alleen verder. Glansrijk komt hij na 2 uur, 49 minuten en 35 seconden over de finish in de Dorpsstraat. Zijn zege krijgt nog meer glans omdat hij als enige van zijn Molteni-ploeg aan het vertrek staat, terwijl de ploegen van Goudsmit-Hoff en Gazelle bijna de helft van het veld voor hun rekening nemen. Wagtmans na afloop: “Toen de voorsprong zo gemakkelijk groeide en ik ook in de slotfase maar weinig verspeelde had ik wel in de gaten dat het daarachter in het peloton niet lekker zat. Die zaten elkaar natuurlijk allemaal aan te kijken wie het initiatief voor de achtervolging zou nemen.” -Berry van Oers

Foto: René Lammerts tekent het gastenboek van het museum van de Acht van Chaam onder toekijkend oog van zijn uitdager van 1971 Theo van der Westerlaken!

About Author

MarianMaakt