Grote Prijs Theo van der Westerlaken

CHAAM/ULVENHOUT – Zondag 13 september vindt tussen Chaam en Ulvenhout het NK Tijdrijden voor junioren, nieuwelingen, jeugdrenners en belofte vrouwen plaats. Het kampioenschap voor de belofte vrouwen U23 heet ‘Grote Prijs Theo van der Westerlaken’, vernoemd naar de op 14 juli jl. op 71-jarige leeftijd overleden secretaris van de Acht van Chaam.

Het idee om het kampioenschap voor belofte vrouwen naar Van der Westerlaken te noemen kwam van oud-coureur Servais Knaven, voorzitter van de stichting Pavé 76, de initiator van de kampioenschappen. De Stichting, die zich inzet voor jonge wielrenners, mikt er op om de kampioenschappen tussen Chaam en Ulvenhout ook in de komende jaren te kunnen organiseren.

Warm hart

“We zijn erg blij met dit eerbetoon aan onze overleden secretaris. Hij droeg het vrouwenwielrennen een warm hart toe”, laat het Comité Acht van Chaam weten. Van der Westerlaken was sinds 1971 lid van het Comité en organiseerde in totaal 49 Achten mee.

Drie woorden

In 1971 trad Theo van der Westerlaken toe als lid tot het Comité Acht van Chaam. Hij hield zich in die beginjaren bezig met de parkeerterreinen en bracht affiches rond in heel de provincie en de Vlaamse Kempen. Ik mocht mee om ze op te hangen. Van der Westerlaken stapte dan de cafés binnen, rolde het affiche uit en zei: “Acht van Chaam!” Aan die drie woorden hadden de kasteleins genoeg. Bij het café van Bertus van Kaam in Zevenbergen kregen we een gratis rondje. “Omdat ik ook zo heet”, zei Bertus ieder jaar.

Girt d’n Brouwer

Van der Westerlaken genoot van de populariteit van de Acht. Groot gemaakt door onder meer zijn vader Geert die voorzitter van het Comité Acht van Chaam was geweest, in Chaam beter bekend als Girt d’n Brouwer (foto). Zoon Theo was trots om in de voetsporen van zijn vader te kunnen treden om net zoals hij uit te groeien tot grote inspirator van de Acht.

Secretaris

In 1991 werd Van der Westerlaken tweede secretaris en vanaf 1994 was hij eerste secretaris van het Comité Acht van Chaam. Geen gemakkelijke klus, want het evenement werd inmiddels geteisterd door slinkende bezoekersaantallen en opbrengsten, concurrentie van een veelheid van andere evenementen, stijgende startgelden en toenemende regelgeving vanuit de overheid. Ontelbare uren stak Van der Westerlaken in het aanvragen van vergunningen en het opstellen van veiligheidsprotocollen. Hij beheerde de inschrijvingen van de renners, onderhield de contacten met de KNWU, stelde het programmaboekje samen, verstuurde de uitnodigingen en nog zo veel meer.

Corry!

De Acht overleefde. “Professionaliseren en zorgen voor draagvlak”, luidde het devies van Van der Westerlaken. De bevestiging kwam in 2014 toen de Acht immaterieel cultureel erfgoed van het Koninkrijk der Nederlanden werd met als kenmerk de combinatie van sport en sfeer. Van der Westerlaken droeg dat als geen ander uit. Alle categorieën gingen in Chaam van start. Als lid van de Commissie Entertainment pleitte hij voor typisch Acht-amusement. Zullen we Patricia, Tatjana of Katja nemen? “Geef mij maar Corry”, zei Van der Westerlaken dan.

We hebben ‘m!

Wanneer als klap op de vuurpijl vlak voor de Acht de grote toppers moesten worden gecontracteerd riep Van der Westerlaken zijn strijdmakkers bijeen. Wie kunnen we krijgen? Wat kunnen we betalen? Waar komt publiek op af? Drie cruciale vragen met Van der Westerlaken in het midden, hangend aan de telefoon met de contractenmakelaars. Veel te duur, kunnen we niet wat regelen? Wachten! Dan het verlossende woord. Van der Westerlaken: “We hebben ‘m!” In die hectiek van de laatste dagen voor de Acht stond Van der Westerlaken op scherp. Tot diep in de nacht achter de computer, continu draaiend aan een haarlok, zwetend, vloekend, lachend. Ontelbare telefoontjes met klachten, vragen en opmerkingen. Alles werd opgelost.

Paraat

Als dan eindelijk de dag van de Acht aanbrak was Van der Westerlaken in alle vroegte paraat. Per fiets van de permanence naar de jurywagen, weer terug, langs de hulpdiensten, een interview op de meet, maar ook een babbeltje met sponsors en herinneringen ophalen met oud-winnaars. Tegen de avond de vedetten ontvangen, langs de Vrienden van de Acht, van het bordes naar de start. De gebruikelijke vraag: “Je weet zeker al wie er gaat winnen?” Het gebruikelijke antwoord van Van der Westerlaken: “De snelste!”

Eentje!

Van der Westerlaken genoot van het organiseren van het evenement samen met zijn makkers in het Comité. Gedenkwaardig zijn de nazitten van de vergaderingen bij Van der Westerlaken thuis. Die sessies sloot hij steevast af met: “We zullen er nog eentje doen.” Ook na de evaluatievergadering van de Acht van 2019 bleven zijn kompanen nog even plakken. “Volgend jaar wordt het mijn laatste Acht“, zei Van der Westerlaken toen. De geplande Acht op 22 juli 2020 ging vanwege de coronapandemie niet door. Van der Westerlaken overleed een week eerder.

Programma

De start van het NK Tijdrijden aanstaande zondag is aan de Chaamse Wouwerdries. Van daar uit gaat het via de buitenwegen over de nieuwe fietsallee richting Ulvenhout. De finish ligt daar in de St. Annadreef ter hoogte van restaurant De Fazant. 10:00 uur Categorie 5, 6 en 7 (5,6 km) Start Kloosterstraat Chaam 11.15 uur Officiële opening Wouwerdries Chaam 11:30 uur Nieuwelingen meisjes (15,8 km) Start Wouwerdries 12:45 uur Nieuwelingen Jongens (15,8 km) Start Wouwerdries 14:30 uur Junioren Vrouwen (15,8 km) Start Wouwerdries 15:45 uur Junioren Mannen (25,8 km) Start Wouwerdries 17:30 uur U23 Vrouwen (25,8 km) GP Theo van der Westerlaken Start Wouwerdries

Berry van Oers/10 september 2020

“Zoon Theo was trots om in de voetsporen van zijn vader Geert te kunnen treden om net zoals hij uit te groeien tot grote inspirator van de Acht!”

Theo van der Westerlaken (Teke West)
Geert van der Westerlaken (Girt d’n Brouwer)

About Author

MarianMaakt