VERRASSINGEN TIJDENS CHAAMSE WIELERCARROUSEL

CHAAM – Op woensdag 22 juli organiseerde het Comité Acht van Chaam, op de dag dat de Acht gereden zou worden, een wielercarrousel. Ruim honderd wielerliefhebbers gingen ’s middags in vier horecalocaties in gesprek met wielercoryfeeën, geïnterviewd door de bekende wielermicrofonisten Kees Maas, Johan van de Made, Laurens van de Klundert en Rien van Horik. De aftrap was om 14.00 uur op het plein voor het voormalige gemeentehuis aan het Raadhuisplein waar de gasten werden voorgesteld. Wielerconsul Theo Gorissen zorgde daar voor een verrassing toen hij het Zilveren Wiel van de KNWU uitreikte aan Lisette de Jong vanwege haar zilveren jubileum bij de Acht van Chaam.

DATE

Oud-coureur Bram Tankink vertelde over een date met een meisje in Maastricht en stapte er voor uit de Ronde van Duitsland. Tankink: “Ze is nu mijn vrouw”. Op de vraag van wethouder Frank van Raak of hij alles uit zijn carrière heeft gehaald, zei Tankink volmondig ‘ja!’. Hij gaf wel soms voorrang aan zijn gezin. Zo bedankte hij ooit voor een hoogtestage om thuis te kunnen zijn. Tankink: “Als ik het wel had gedaan was ik misschien twee of drie procent beter geweest, maar had ik nu geen gezin meer gehad”. Hij tipte Roglic als één van de potentiële winnaars van de komende Tour de France. “Maar Dumoulin mag mij verrassen”, zei hij.

GROTE PRIJS THEO VAN DER WESTERLAKEN

Ook oud-coureur Servais Knaven tipte Roglic als één van de potentiële tourwinnaars. Hij vertelde dat hij altijd fan van de Acht is geweest. Thans is hij ambassadeur van Nederlands oudste internationale wielerwedstrijd. Ook Knaven zorgde voor een verrassing. Op 13 september vindt in de regio Chaam het NK tijdrijden voor junioren en nieuwelingen plaats. Ook de belofte-dames rijden dan een tijdrit. Knaven stelde voor om die tijdrit ‘de grote prijs Theo van der Westerlaken’ te noemen, naar de op 14 juli overleden secretaris van de Acht. Knaven zet zich met de stichting Pavé in voor het jeugdwielrennen. “De jonge renners weten nu veel meer dan wij vroeger”, zei hij. Ze lezen op internet alles over materiaal en voeding. “Ze weten nu dat hoge sokken sneller zijn dan lage sokken!”

COLLECTORSITEM

Tijdens de carrousel vond de presentatie van een bijzonder wielertenue plaats, ontworpen door Huub van Rheenen. Dit collectorsitem werd ’s ochtends geshowd door Acht-voorzitter Ad Koijen en Comitélid Mart Verhees over het parcours van de Acht van Chaam. Ook in de locaties van de carrousel was het Acht-tenue in de Acht-kleuren te bewonderen. Koijen: “Trek het aan en stop op een terras en je krijgt gegarandeerd een gratis pilsje!” Belangstellenden voor het fraaie tenue kunnen er voor inschrijven bij het Comité voor 200 euro. “Wat er naast de kostprijs over blijft komt ten goede van de Acht van Chaam”, verzekerde Koijen.

SPECIAAL GEVOEL

Leontien Zijlaart-Van Moorsel vertelde dat ze het knokken van haar ouders had meegekregen. “Maar ik kreeg ook de kans kind te zijn”, zei ze. De voormalige Joekel van Boekel knalde in 1997, 2001, 2002 en 2004 als eerste over de Chaamse meet. “De Acht gaf me een speciaal gevoel. Ik werd gedragen door het volk langs de kant”, legde ze uit. Zijlaart-Van Moorsel was erg openhartig over haar anorexia in het verleden. Met hulp van anderen kwam ze er weer bovenop. Zijlaart-Van Moorsel zet zich nog steeds in voor het vrouwenwielrennen. De Acht van Chaam zou, volgens haar, het vrouwenwielrennen nog meer kunnen promoten door er publiciteit aan te geven. Dat is fijn voor de rensters en haalt meer sponsorgelden binnen.

WAGTMANS

Ook wielerlegende Rini Wagtmans was er. Hij won de Acht in 1964 bij de Nieuwelingen en in 1966 bij de Amateurs. In 1968 won hij het fameuze duel met Jan Janssen. In 1971 reed hij opnieuw als eerste over de Chaamse eindstreep. Tijdens de wielercarrousel werden beelden vertoond van onder meer de overwinningen van Wagtmans. Mooi waren ook de beelden van de successen van Wout Wagtmans en Rik van Steenbergen in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Ze lieten zien hoe groot de Acht ooit was. Er waren zelfs vooroorlogse beelden met prachtige shots van de start van de profs en onafhankelijken in 1934 met de finish van winnaar Frans Dictus.

IDIOTE BESLISSING

José Been was tot 2019 wielercommentator bij Eurosport. Ze deed verslag van alle grote ronden. “De Ronde van Spanje is het mooist. De Vuelta is de koers van de laatste kans en het eerste begin”, zei ze. Nadat ze bij Eurosport stopte kreeg ze tijd voor andere leuke nieuwe bezigheden waaronder koersdirecteur bij de vrouwenwedstrijd in Veenendaal. Been was duidelijk over de beslissing van de UCI om het WK samen te laten vallen met de Tour de France. Been: “Een idiote beslissing!” Trouwens, ze was woensdag op het gemeentehuis in Alphen aangekomen in plaats van op het voormalige Chaamse raadhuis, waar de carrousel begon. “Ik sta niet alleen want ook Bram Tankink en eerder Tom Dumoulin maakten die fout”, lachte Been.

Berry van Oers – 22 juli 2020


Foto’s: B.van Oers

About Author

MarianMaakt