Door een erehaag werd het stoffelijk overschot van Theo van der Westerlaken afgelopen dinsdagochtend 21 juli naar de Chaamse Rooms-Katholieke kerk gebracht. Harmonie St. Cecilia ging de rouwstoet vooraf met Marche Funebre van Chopin uit 1839. Theo was een bekende figuur in Chaam. Naast secretaris van de Acht van Chaam was hij secretaris van de Harmonie en penningmeester van de KBO. Voorafgaand aan de uitvaart maakte de lijkwagen een rit met de overledene over het parcours van de Acht van Chaam. Hij had 49 Achten mee georganiseerd. Langs de route hingen vlaggen halfstok. Bij het huis van oud Achtbestuurder Jan Schram hing een spandoek. “Theo, 49 x Bedankt”, stond er op.
Oud-winnaars
Vanaf Theo’s woning op de Brouwerij werd de lijkkist onder applaus naar de kerk gedragen door zijn neven en kameraden Kees en Kees, gevolgd door familie en vrienden waaronder steunpilaren Jan van Tilburg, Lisette de Jong en Kees Michielsen. Vanwege de coronamaatregelen konden maar 250 personen de viering bijwonen, waaronder wielerconsul Theo Gorissen, speaker Kees Maas, de oud Achtwinnaars Rini Wagtmans, Jacques Hanegraaf en Servais Knaven, de oud Acht-voorzitters Ad Coenraads en Stan Lahaye, Amstel Gold Race-maten Dré en Sjef, oud Harmoniedirigent Thijs Siebers, burgemeester Joerie Minses en vele anderen.
Talenten
Kees Michielsen, voorzitter van de Vrienden van de Acht van Chaam, liet Theo’s levensloop de revue passeren. Zijn vrijwilligerswerk leverde hem maar liefst zes onderscheidingen op. Zijn werkzame leven begon bij de Bredase Kwatta en eindigde zes jaar geleden bij koffiebranderij De Drie Mollen in Den Bosch. Voor Theo geen zwart gat na zijn pensionering, want men loerde op zijn talenten. “Theo wilde graag iets betekenen voor ouderen”, vertelde Elly de Swart van de KBO. Ze prees zijn deskundigheid als penningmeester in de afgelopen vijf jaar. Harmonievoorzitter Guust van der Steen vertelde dat Theo’s voornemen om per camper door Europa te trekken sneuvelde omdat hij de verenigingen niet in de steek wilde laten. Ook memoreerde Van der Steen de inzet van Theo voor de oud-papier inzameling. “Dankzij hem hebben we een welvarende vereniging”, zei hij.
Muzikant
Theo was muzikant bij tal van orkesten op hoorn en trompet. De Harmonie was daarom tijdens de uitvaart aangevuld met muzikanten van De Chaamerkapel, de Boeren en Xaverianen van Turnhout. Daarnaast was Theo lid geweest van de Bredase Nassau Harmonie en Goed Zat en speelde hij regelmatig bij de Alphense Harmonie Vlijt & Volharding, Senioren Orkest Nieuw-Ginneken, Da Capo en Hofkapel De Schuimkoppe. Treffend was de uitvoering door de Harmonie van ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld als verwijzing naar Chaam, het dorp waar Theo zoveel voor betekende. Onderweg naar het kerkhof bracht orkest Gillesia een muzikale groet van hoop met We’ll meet again.
Plaquette
“De Acht was zijn kindje”, zei Acht van Chaam voorzitter Ad Koijen. Hij vroeg tot slot van de uitvaart een staande ovatie voor de overledene om diens vele verdiensten te onderstrepen. Koijen had een verrassing. “Op het monument van de Acht van Chaam op de hoek van de Gilzeweg is een plaquette aangebracht met een portret van Theo om hem te eren en te blijven gedenken als grote man van de Acht van Chaam”, vertelde hij. -Berry van Oers