De Vuelta door Chaam

CHAAM – Al in de ochtend van zondag 21 augustus stonden er stoeltjes op de opritten en in de tuintjes langs het traject van de Vuelta door Chaam. Heel het dorp was in afwachting van de doorkomst van La Vuelta a España 2022, de Ronde van Spanje. Motoren kondigden rond het middaguur de happening aan. Hoewel Chaam wel wat gewend is op wielergebied was het toch even ‘code rood’.
Druk
“Het duurt wel lang. Komen ze nog niet?” Intussen was het in het centrum van Chaam al gezellig druk, vooral ter hoogte van de cafés. Bij Het Chaamsche Wapen liep het, met Nederlandse vlaggen versierde, terras al vroeg vol met Vueltafans. Ze werden er getrakteerd op live muziek en een vernissage. Verderop was men creatief met houten wielen.
Spectaculair
En toen was het eindelijk zover. Een ‘reclamekaravaan’ ging de renners vooraf. Vanuit de Meerleseweg knalde de Vuelta via de Bredaseweg Chaam binnen. Een spectaculair moment. Het had iets weg van de Acht van Chaam in de jaren zestig. Via rijdende camera’s en helikopters werd de doorkomst door Chaam over heel Europa uitgezonden.
Rode trui
José Herrada, Julius van den Berg, Jan Bakelants, Thomas de Gendt, Ander Omamika, Pau Miquil en Mikel Iturria waren de eerste matadors die Chaam binnenreden. Enkele minuten daarna volgde het peloton. Alle ogen waren daarbij gericht op de rode trui van Mike Teunissen. En toen was het alweer voorbij.
Eurosport
Ook op Eurosport TV was er tijdens de reportage ruim aandacht voor de Acht van Chaam. Presentator Karsten Kroon noemde de Acht zelfs het grootste criterium van Nederland. Kroon: “De renners rijden graag in de Acht van Chaam. In tegenstelling tot andere criteriums heeft de Acht van Chaam een grote ronde.”
Lof
Presentator Jeroen Vanbelleghem testte collega Kroon op zijn kennis van de Acht. “Wie won er dit jaar in Chaam”, vroeg hij. Kroon bleek goed voorbereid. “Fabio Jakobsen won voor Mathieu van der Poel en Dylan van Baarle”, antwoordde hij. De lof voor hun Acht op de TV zal de Chamenaren goed gedaan hebben.
Spaanse winnaar
Niet vreemd trouwens al die aandacht voor Chaam tijdens de derde etappe van de Vuelta. De Acht van Chaam is immers Nederlands oudste internationale wielerwedstrijd voor professionals. Sinds de eerste Acht in 1933 reden er heel wat hoofdrolspelers uit de Vuelta in de Acht van Chaam waaronder Wim van Est, Cees Snepvangers, Gerben Karstens, Joop Zoetemelk, Mathieu Hermans en Jeroen Blijlevens. In 2008 had de Acht zelfs een Spaanse winnaar met Oscar Freire.
Verhalen
Ook Jan Janssen (winnaar Vuelta 1967) en Rini Wagtmans reden zowel in de Vuelta als in de Acht van Chaam. Tijdens de Acht van 1968 was Janssen als tourwinnaar de gedoodverfde winnaar. Maar Wagtmans dacht daar anders over. “Ik won met ruim verschil zoals ik wilde!”, zei hij. Al die mooie verhalen over de renners in de Acht zijn te lezen in de boeken 65 en 75 x Acht van Chaam.
Spaanse renners
Spaanse renners werden altijd met veel egards verwelkomt in Chaam. In 1973 verscheen gele-truidrager Luis Ocana (winnaar Vuelta 1970) aan de start van de Acht. Bij zijn aankomst in Chaam vroeg de populaire Spanjaard meteen om een kilo zout en een liter azijn om vervolgens het bad in te duiken. Het mocht niet baten. De wedstrijd werd dat jaar gewonnen door Joop Zoetemelk (winnaar Vuelta 1979)  voor Gerben Karstens.
Eviva España
In 1988 was het de beurt aan de Spaanse berggeit Pedro ‘Perico’ Delgado (winnaar Vuelta 1985 en 1989) om het deelnemersveld van de Acht van Chaam geel te kleuren. ‘Ti amore Perico’, prijkte op een beddenlaken tussen de bomen in de Legstraat. Hij eindigde als tweede achter Steven Rooks voor Gerrit Solleveld. Niettemin voerde in het centrum een blaaskapel de stemming op met ‘Eviva España’.
Sam Bennett
De Vuelta zou al in 2020 door Chaam rijden. Er was destijds daarom een groot Spaans muziekfeest gepland tijdens de Acht om het dorp alvast in Spaanse sferen te brengen. Helaas gooide corona roet in het eten en werd de Nederlandse Vuelltastart verplaatst naar afgelopen weekeinde. De derde etappe van Breda naar Breda, via onder andere wielerdorp Chaam, werd zondagmiddag 21 augustus omstreeks vijf uur gewonnen door Sam Bennett. Berry van Oers/21 augustus2022

(Foto’s: B.van Oers) Veel belangstelling in Chaam voor de Vuelta! De kopgroep met zeven renners passeert de Baarleseweg! De rijdende camera brengt de wedstrijd in beeld! Helikopters zorgen voor TV-verbindingen! Het peloton rijdt Chaam binnen via de Bredaseweg! Alle ogen zijn gericht op de rode trui!


About Author

MarianMaakt